Spišský hrad zažil rekordnú návštevnú sezónu

07.11.2006 Levoča

Spišské Podhradie 7. novembra (TASR) - Brány Spišského hradu zaradeného v zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO sú už zatvorené. Spišské múzeum v Lev...
Spišské Podhradie 7. novembra (TASR) - Brány Spišského hradu zaradeného v zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO sú už zatvorené. Spišské múzeum v Levoči, správca hradu, označilo uplynulú návštevnú sezónu za rekordnú. Za šesť mesiacov si prišlo národnú kultúrnu pamiatku pozrieť vyše 170 tisíc ľudí.

Spišský hrad láka čoraz viac domácich i zahraničných turistov. Patrí k najrozsiahlejším hradným komplexom v Európe. Rastúca návštevnosť pracovníkov múzea teší o to viac, že hrad je prístupný verejnosti iba šesť mesiacov v roku, od mája do konca októbra.
Vedenie Spišského múzea v Levoči privítalo rozhodnutie Nadácie SPP vyčleniť v rámci projektu Obnovme si svoj dom na rekonštrukciu a obnovu Spišského hradu 15 miliónov korún.
Podľa marketingového manažéra múzea Kamila Tomčofčíka prostriedky využijú na vybudovanie novej vodovodnej a kanalizačnej prípojky. Realizovaný projekt zohľadňuje požiadavky ochrany národnej kultúrnej pamiatky i okolitej prírody tak, aby zásahy boli minimálne. Práce by sa mali začať v marci 2007 a potrvajú do novembra.
 

Vyberte región